treen

Commendation

Images

Category

INTERIORS: Interior Design

Company

GRAS

Client

Cat Anderson & Harris Grant / treen

Summary

This ground-floor retail space for vegan fashion retailer treen is located in the heart of Stockbridge, Edinburgh, near the remnants of a fa├žade from a 19th-century market hall.

The architectural language aims to reflect treen's sustainable ethos, with an emphasis on warm, natural materials like clay plaster and Scottish ash wood. Extensive removal of previous internal alterations revealed softly curved walls and multi-layered textures that reflect the spaces original use as a grocery store. Subtly textured clay plaster was applied to the stripped back and newly recovered surfaces. A bespoke, blackened-steel railing organically follows the curvature of the walls, creating a datum that extends through the store and guides customers as they explore the connected spaces.

The shelving and countertop showcase the beauty of the natural, oil-treated wood, and are designed to create a tactile experience. All fixtures and furniture were custom designed and made by local craftsmen, resulting in a harmonious, carefully curated space. The holistic approach to the interior design and installation resulted in a rich yet efficient process, creating a shorthand between designer and tradesman with the client at the centre of the explorative discussions.

Links

https://gras.co/projects/treen

Photographer

Richard Gaston